Referitor la data prevenind aparitia satului Ghidighici figureaza mai multe opninii:
De-a lungul anilor si pe parcursul secolelor satul Ghidighici, ca si multe alte sate de pe teritoriul moldovei si-a creat o bogata istorie ce incepe dintr-un adinc de secol.
“Ghidighici”- toponim destul de original. Sate in moldova sint multe şi toponimul fiecaruia provine de la anumite legende ce pastreaza in sine cauza aparitiei satului. Reeşind din aceaste momente apare întrebarea „Ce înseamnă denumirea satului Ghidighici”.
Cercetind materialul documentar referitor la sat am observat ca in diferite documente din diferite perioade toponimul satuluii difera in oarecare masura: Highidisi, Hidighici, Ghideaghiseni, Ghidighisti. Comparind aceste toponime apare intrebarea ”De ce din toate variantele s-a pastrat anume toponimul actual „Ghidighici”?
Explicaţie la aceasta intrebare se contine in continutul “Legendei satului” care a ajuns pina in prezent datorita memoriei populare.
Iata ce ne marturiseste legenda:
“Cindva demult prin partile acestea unde acum e asezat satul inainte erau numai paduri alcatuite din copaci de salcim. Pe linga aceste paduri trecea un drum mare – sleah- ce ducea spre tirg.
Anume in aceste locuri nepopulate s-au oprit cu traiul niste bejenari, care scapat de urmaririle turcilor, sperind ca padurea le va dosi de primejdii. Deseori ei stateau de pinda printre copacii din apropierea sleahului si opreau din drum boierii si negustorii ce mergeau la tirg deposedindui de marfa. Apoi despre aceste locuri s-a raspindit vestea departe, deaceia carăuşii cind ajungeau in locul cu pricina incepeau sa strige indemnindu-i pe cei din-nainte “Dai mai din bici!,
Ghii din ghici!”- adică să se grabească, să mîie caii ma repede. Anume de la aceste strigaturi au si ramas sa fie numite aceste locuri”.
Reesind din legenda se observa ca toponimul actual al satului “Ghidighici” se aseamana mult cu expresia “Ghii din ghici”. Cu timpul s-au omis terminatiile “i” si “n” din primele doua cuvinte, ca apoi pe parcurs “Ghidighici ” sa devina toponimul permanent al acestei asezari noi.
Aceasta localitate apare undeva in anii 30-40 ai sec.XVI, pe baza fugarilor din alte localitati ce s-au ascuns de urmaririle turcilor sau tatarilor, dupa cum ne comunica si Legenda satului.
Sau sa presupunem cel putin ca s-a format ca sat undeva in intervalul de timp din 1538-1567 -68.
“Un sat crescut si adunat
Pe-o vatra de jaracit verde …”
..........................................................................................................................................
Satul Ghidighici face parte din municipiul Chişinău situat la latitudinea 470.51.3011,
longitudinea 260.2111.
De la 1 octombrie 1989 satul Ghidighici a trecut in subordinea administrativa a municipiului Chisinau,
pretura Buiucani.
Hramul satului Ghidighici – 14 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului.
Administrarea satului: se realizează de către Consiliul sătesc Ghidighici, ca autoritate deliberativă și de primarul satului, ca autoritate executivă.
Populaţia satului Ghidighici constituie 5600 locuitori.
Latitudinea: 470.51.3011
Longitudinea: 260.2111
Locuitori - 5600, dintre care;
moldoveni/români - 96,00%
ruşi, ucraineni, bulgari, găgăuzi - 4,0%