Calendar  

Decembrie 2023
Lu Ma Me Jo Vi Sa Du
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
   

Meteo  

   
   Satul Ghidighici actualmente municipiul Chisinau a facut parte timp indelungat din judetul Lapusna, iar apoi un timp anume si judetul Orhei .Satul este asezat intr-o vale ce se deschide din stinga in valea riului Bic. Aceasta este o regiune de vale ses, inconjurat de asezarile: Tiglau, Ponor, Hirtop, Siret. Se margineste cu hotarele satului Siret,raionul Straseni si satul Gratiesti municipiul Chisinau.

 Referitor la data prevenind aparitia satului Ghidighici figureaza mai multe opninii:

       De-a lungul anilor si pe parcursul secolelor satul Ghidighici, ca si multe alte sate de pe teritoriul moldovei si-a creat o bogata istorie ce incepe dintr-un adinc de secol.

“Ghidighici”- toponim destul de original. Sate in moldova sint multe şi toponimul fiecaruia provine de la anumite legende ce pastreaza in sine cauza aparitiei satului. Reeşind din aceaste momente apare întrebarea „Ce înseamnă denumirea satului Ghidighici”.

     Cercetind materialul documentar referitor la sat am observat ca in diferite documente din diferite perioade toponimul satuluii difera in oarecare masura: Highidisi, Hidighici, Ghideaghiseni, Ghidighisti. Comparind aceste toponime apare intrebarea ”De ce din toate variantele s-a pastrat anume toponimul actual „Ghidighici”?

       Explicaţie la aceasta intrebare se contine in continutul “Legendei satului” care a ajuns pina in prezent datorita memoriei populare.

Iata ce ne marturiseste legenda:

   “Cindva demult prin partile acestea unde acum e asezat satul inainte erau numai paduri alcatuite din copaci de salcim. Pe linga aceste paduri trecea un drum mare – sleah- ce ducea spre tirg.

      Anume in aceste locuri nepopulate s-au oprit cu traiul niste bejenari, care scapat de urmaririle turcilor, sperind ca padurea le va dosi de primejdii. Deseori ei stateau de pinda printre copacii din apropierea sleahului si opreau din drum boierii si negustorii ce mergeau la tirg deposedindui de marfa. Apoi despre aceste locuri s-a raspindit vestea departe, deaceia carăuşii cind ajungeau in locul cu pricina incepeau sa strige indemnindu-i pe cei din-nainte “Dai mai din bici!,

Ghii din ghici!”- adică să se grabească, să mîie caii ma repede. Anume de la aceste strigaturi au si ramas sa fie numite aceste locuri”.

     Reesind din legenda se observa ca toponimul actual al satului “Ghidighici” se aseamana mult cu expresia “Ghii din ghici”. Cu timpul s-au omis terminatiile “i” si “n” din primele doua cuvinte, ca apoi pe parcurs “Ghidighici ” sa devina toponimul permanent al acestei asezari noi.

   Aceasta localitate apare undeva in anii 30-40 ai sec.XVI, pe baza fugarilor din alte localitati ce s-au ascuns de urmaririle turcilor sau tatarilor, dupa cum ne comunica si Legenda satului.

Sau sa presupunem cel putin ca s-a format ca sat undeva in intervalul de timp din 1538-1567 -68.

            “Un sat crescut si adunat

Pe-o vatra de jaracit verde …”

..........................................................................................................................................

Satul Ghidighici face parte din municipiul Chişinău situat la latitudinea 470.51.3011,
longitudinea 260.2111.
De la 1 octombrie 1989 satul Ghidighici a trecut in subordinea administrativa a municipiului Chisinau,
pretura Buiucani. 
Hramul satului Ghidighici – 14 octombrie, Acoperământul Maicii Domnului.
Administrarea satului: se realizează de către Consiliul sătesc Ghidighici, ca autoritate deliberativă și de primarul satului, ca autoritate executivă.
Populaţia satului Ghidighici constituie 5600 locuitori

Latitudinea: 470.51.3011
Longitudinea: 260.2111

Locuitori - 5600, dintre care;
moldoveni/români - 96,00%
ruşi, ucraineni, bulgari, găgăuzi - 4,0%

   

cons publ

   
rm
chisinau
par rm
pres rm
guver_rm
cancelaria_de_stat_rm
portal_servicii_publice_rm
ban justice1 md
   

Ultimele stiri  

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items
   

Ghidighici in imagini

   
Telefoane de contact:
Tel:+ 373 22 710-607
      + 373 22 710-252
Fax: +373 22 710-607
E-mail: primaria.ghidighici@gmail.com
Primar  |   Secretar   |   Organigrama   |   Consiliul local   |   Regulament   |   Noutăţi / Anunţuri   |   Rapoarte de activitate   |   Licitaţii şi achiziţii publice   |   Proiecte   |   Contacte   |  Personalităţi  |   Istoria satului   |   Galerie Foto  |   Galerie Video
PrimaPrima   ContactContact   HartaHarta